Hotel Ivan, Bol, Brac island, Croatia

Reservation

Culture and tourism

Bol, grad i luka na južnoj strani otoka Brača, na podnožju Vidove gore (778 m) i Drateva brda (627 m), u plodnom području s trajnim izvorima pitke vode. Ime je nastalo od latinske riječi vallum: zemljana utvrda s palisadama. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo (u mjestu je vinarski podrum kapaciteta 150 vagona), ribarstvo (solionice srdela) i turizam. Pješčana i šljunčana plaža (Zlatni rat i dr.) pružaju se oko 15 km (od uvale Martinica na istoku do uvale Blaca na zapadu). Južna obala otoka (zapadno od uvale Konjska) pogodna je za podvodni ribolov. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi otokom. Od Bola vodi strma planinarska staza do vidikovca na Vidovoj gori. Oko 5 km zapadno od Bola je selo Murvica, iznad kojeg je napušteni samostan s pećinskom crkvom.

Bol, island Brac, Croatia, Dragons caveZmajeva spilja (Drakonjina pećina) i reljefi u njoj prvorazredni su spomenik pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša u XV. stoljeću. Oko 200 metara iznad Murvice ova je špilja poslužila kao obitavalište i kao hram poljičkih glagoljaša koji su sredinom XV. stoljeća prebjegli ovdje na nenaseljene strme južne obronke otoka da u spilji započnu svoj redovnički život. Ovdje nad morem, odakle se stere pogled u daleki Mediteran, čuvalo se i njegovalo glagoljaštvo i glagoljica. Odavde potječe rijedak primjerak hrvatskoga glagoljskog prvotiska misala iz 1483. godine. U špilji, do danas žive slavenski mitovi o vilama, vukodlacima, morama i vješticama i mediteranske priče o Orkomarinu, jednookom divu koji živi u pećini. Zmajeva ili Drakonjina pećina čuva osebujan svijet, koji kao da se preselio iz snoviđenja.

Bol, island Brac, Croatia, Desert BlacaPustinja Blaca nosi u sebi veliku spomeničku vrijednost. Njezin je začetak bila kamenjem pregrađena pećina - prvo sklonište poljičkih pustinjaka. Zatim su vrijedni i pobožni pustinjaci dozidavali uz hrid, kao uza zaklon, neugledne prizemnice vrlo različitih oblika i različitih namjena: od slikovitih kuhinja, krušnih peći, nakapnica, podruma i drugih pomoćnih prostorija za sebe i svoje težake do, u doba većeg blagostanja, raskošnih višekatnica sa slikovitim balkonom, pločnim krovovima, koji su kao i zidovi dobivali s vremenom patinastu boju pećine. Ova redovnička pustinja ugodno iznenađuje u toj pustoj divljini skladnošću i raskošjem nepatvorenih oblika izvornoga graditeljstva. Blaca će svojim pokućstvom privući vašu pozornost. Uza stari namještaj kuhinje, blagovaonice, i stilsko pokućstvo po sobama, neka vas u ovoj pustinji bez putova ne iznenadi lijep glasovir. Međutim, skrećemo pozornost na astronomske sprave ove u svijetu poznate zvjezdarnice, na bogatu zbirku starinskog oružja, na mnoštvo raznolikih starinskih satova, na izuzetno bogatu knjižnicu s mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom - poljičicom.

Bol, island Brac, Croatia, Dominican conventDominikanski samostan u Bolu je uz Franjevački samostan u Sumartinu jedini koji se uspio održati na otoku do današnjih dana. Nastao je krajem 15. stoljeća kada je minula opasnost od gusara iz grada Omiša i dijelom je zaslužan za razvitak mjesta Bola. Nalazi se na krajnjem istoku mjesta, a sa svojom crkvom i zvonikom daje poseban pečat mjestu. U sklopu samostana nalazi se bogati botanički vrt te muzej otočkih arheloloških nalaza s vrijednom zbirkom rukopisa, crkvenih knjiga i predmeta, numizmatičkom zbirkom te arheološkim nalazima iz svih razdoblja i vrlo vrijednim slikama od 15. do 18. stoljeća (najznačajnija je kasnorenesansna oltarna slika venecijanskog majstora Tintoretta).

Bol je nastao na mjestu rimskoga naselja (starokršćanski sarkofazi, ostaci rimskog spremnika za vodu iznad Zlatnog rata); god. 827. razorili su ga Saraceni. Iz starohrvatskog doba sačuvani su ulomci pleterne ornamentike u crkvi sv. Ivana (vjerojatno iz XI. st.) i u zidu oko dominikanskog samostana. U XV. st. uz gat je sagrađen dvorac s bogato ukrašenim gotičkim prozorima na južnom pročelju. Iz doba renesanse je kuća obitelji Jeličić, iz početka XVII. st. kaštel na obali.

Bol, island Brac, Dominican convent church, crkva dominikanskog samostanaNa rtu Glavice je crkva dominikanskog samostana (osnovanog 1475.), jednobrodna građevina s gotičkim svodom, poslije proširena još jednim brodom. Na glavnom oltaru bila je slika Madona s djetetom i svecima (sada u samostanskom muzeju), rad jednog od Tintorettovih učenika. Na kasetiranom stropu ispod kora iluzionističke slike baroknog slikara Tripa Kokolje iz 1713. (Apoteoza sv. Dominika). Zvonik crkve je iz 1751.; u dvorištu samostana vide se ostaci starog trijema. U samostanu se čuva zbirka kulturno-umjetničkih predmeta.